Betaaltermijn grote bedrijven naar maximaal 60 dagen

03 juli 2017

 

Betaaltermijn grote bedrijven naar maximaal 60 dagen

 

 

Dankzij het initiatief van Betaalme.nu geldt er per 1 juli 2017 een maximale betaaltermijn van 60 dagen. Met name grote bedrijven maakten misbruik van hun machtspositie en hadden daarmee een negatief effect op de financiële positie van kleine ondernemingen. Betaaltermijnen van 90 of zelfs 120 dagen zijn nu verleden tijd.

Als een contract toch een langere betaaltermijn bevat dan is die afspraak ‘nietig’ en geldt automatisch een betaaltermijn van 30 dagen. Bijna 50 grote bedrijven en instellingen doen inmiddels mee aan Betaalme.nu en het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit initiatief.
Hoewel het nu in de wet is vastgelegd kan de praktijk natuurlijk altijd weerbarstiger blijken. Want wat voor keuze maak je wanneer je als kleine zelfstandige uit commercieel oogpunt op je rechten gaat staan maar dit ook gelijk het einde van de handelsrelatie betekent?

Wat is Betaalme.nu?
Betaalme.nu is een non-commercieel initiatief dat wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken. Het initiatief is eind 2015 gestart om te streven naar snellere betaling van facturen van MKB-ondernemers. Het doel is dat een betalingstermijn van uiterlijk 30 dagen de norm wordt. Bijna 50 grote bedrijven en instellingen doen inmiddels mee aan Betaalme.nu, en hebben elk in een manifest aangegeven hoe ze bijdragen aan tijdige betaling aan hun leveranciers uit het MKB. De manifesten van alle deelnemers vind je op Betaalme.nu. Dankzij de deelname van deze bedrijven worden op dit moment meer dan 180.000 leveranciers geholpen.

Bron: betaalme.nu

 

Terug

^ Naar boven