Website 'No More Ransom' 1 jaar oud en bijna 30.000 gegijzelde apparaten gedecodeerd

28 juli 2017

 

Website 'No More Ransom' 1 jaar oud en bijna 30.000 gegijzelde apparaten gedecodeerd

No more Ransom is het samenwerkingsverband tussen de politie, beveiligingsbedrijven en 109 partners en is naar eigen zeggen erg succesvol. Een jaar geleden zette dit Team High Tech Crime de site nomoreransom.org online om zo gezamelijk ransomeware te bestrijden.

Ransomware is een vorm van malware die de computer van de slachtoffers vergrendelt of hun data versleutelt. Hierna wordt losgeld geëist om de controle over het getroffen apparaat of de bestanden terug te krijgen. Ransomware is een grote bedreiging voor de rechtshandhaving in de EU.

 

Op de site worden gratis tools aangeboden om ransomware te ontsleutelen. Slachtoffers kunnen er een geïnfecteerd bestand uploaden om te zien of er een tool beschikbaar is die de files kan ontsleutelen. Ook staan er tips op de website waarmee slachtoffers zich beter kunnen wapenen tegen ransomware.

 

Afgelopen jaar hebben 1, 3 miljoen bezoekers de site bezocht en zijn er 28.000 slachtoffers geholpen. Inmiddels kunnen er 104 verschillende soorten ransomware worden ontsleuteld.

 

Het advies van allerlei beveiligingsdeskundigen is om nooit losgeld te betalen bij de gijzeling van je computer. Wat je wel moet doen laten ze dikwijls in het midden. Goed dat No More Ransom wel informeert en concrete middelen aanbiedt om de zaak weer te ontsleutelen.

 

Kijk zelf op de site van No More Ransome

 

 

 

Terug

^ Naar boven