YouTube neemt maatregelen tegen misbruik van het platform

05 maart 2019

 

YouTube neemt maatregelen tegen misbruik van het platform

 

De sociale media kunnen steeds meer rekenen op kritische aandacht voor hun doen en laten. Daarbij spelen de algoritmes een belangrijke rol en door de afwezigheid van transparantie over hun functioneren tasten we in het duister over hoe die rol gespeeld wordt. Het is echter wel bekend dat er met die algoritmes geld verdiend moet worden! Zo zorgen ze ervoor dat op basis van het kijkgedrag de bezoekers steeds meer van hetzelfde te zien krijgen.

 

Down the rabbit hole

De kijker moet worden vastgehouden en daarvoor wordt vaak steeds extremere content aangeboden. Het algoritme verzekert zich met sensatie en veel emoties ervan dat de kijker aan het scherm gekluisterd blijft en dus weer meer advertenties onder ogen krijgt. Dit resultaat dat de kijker gevangen houdt in het thema wat hem prikkelt wordt ‘down the rabbit hole’ genoemd.

 

Het probleem hierbij is dat YouTube op basis van de algoritmes van video naar video hopt zonder de content en context van het materiaal (en de kijker) ten volle te kennen. Er zijn wel richtlijnen en er zijn moderators maar dat beleid levert een inconsistente output op. Iedereen kan filmpjes uploaden zonder controle vooraf maar daar worden dan wel advertenties bij aangeboden.

YouTube doet wel het een en ander, zoals bijvoorbeeld advertenties weghalen bij bepaalde video’s. Of zoals onlangs gebeurde naar aanleiding van de vaststelling dat pedofielen elkaar de weg wijzen via de reacties onder video’s. YouTube heeft daarom nu de reacties onder video’s met minderjarigen uitgeschakeld.

 

Wetgeving

Toch lijkt het tijd voor een steviger aanpak. Dat kan door aanbieder verantwoordelijk te stellen voor de content die ze verspreiden. Als de ethiek in de buurt van portemonnee komt dan kan ineens heel veel. Guillaume Chaslot, een voormalig softwareontwikkelaar bij YouTube, meent dat nu eenmaal de prikkel ontbreekt om het goede doen. Hij stelt dat als je de aanbieder verantwoordelijk maakt voor de inhoud bij meer dan 1000 vertoningen dat het probleem dan snel zal zijn opgelost.

Er is dus mogelijk wetgeving nodig om het ethische handelen te stimuleren bij de gebruikte algoritmes in de verdienmodellen van de social media.

 

Bron: Frankwatching

 

 

Terug

^ Naar boven