UTM of waar komen mijn website bezoekers vandaan?

01 september 2015

Iedereen wil graag bezoekers op zijn site. Daarvoor kun je digitale activiteiten ontwikkelen zoals bijvoorbeeld een nieuwsbrief of een Facebookbericht om zo te proberen het bezoekersaantal te verhogen. Zo kun je in een nieuwsbrief een link plaatsen die naar meer informatie leidt over een onderwerp op je eigen site, waarmee je een lezer de mogelijkheid biedt om naar je site te gaan.

Maar hoe weet je nu waar die bezoeker vandaan komt? Van de nieuwsbrief of de Facebook pagina?

 

Google Analytics maakt daarvoor gebruik van UTM-tags. Dit zijn aangepaste campagneparameters waarmee je elk stukje activiteit kunt identificeren. Je kunt met die parameters allerlei gegevens meegeven zoals de bron van de link, het medium, product of promotiecode van de activiteit.

Bij Google Analytics zijn deze gegevens apart uitgelicht te analyseren.

Op die manier is het mogelijk te achterhalen wat de effectiviteit is van specifieke acties zodat je een volgende keer gerichter kunt inzetten op bepaalde acties.

 

Google biedt daarvoor een URL-maker aan waar je alle gewenste gegevens kunt toevoegen.

Zo’n code kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

http://medusa.nl/N177-Klanten-Rabobank-en-ING-kunnen-digitaal-incassos-machtigen.html?utm_source=Facebook&utm_medium=Facebookbericht&utm_campaign=Bezoekersbron.

 

UTM staat voor Urchin Tracking Module. De naam is afkomstig van het statistiekenpakket Urchin dat Google in 2004 overnam en de basis vormt van Google Analytics. Urchin betekent overigens egel wat ook het logo verklaart.

 

Bron: Webdesigner

 

Terug

^ Naar boven