Zoekmachines die uw privacy wél waarborgen!

01 februari 2016

Google is onmiskenbaar de meest gebruikte zoekmachine met 3,5 miljard zoekopdrachten per dag. Google verdient er veel geld mee, met name door de keuzes van de gebruiker te verzamelen en daarop met aansluitende advertenties en selectieve zoekresultaten op te reageren. De gebruiker is als individu wellicht niet bekend maar heel veel van zijn privézaken zijn dat wel.

 

Deze profielvorming heeft als gevolg dat toekomstige zoekopdrachten mogelijk beperkt worden door het idee dat Google 'denkt' uw interesses te kennen. Met gevolg dat resultaten die buiten dit interessegebied liggen voor de gebruiker niet in beeld komen. De informatie die tot u komt wordt meer en meer vernauwd.

 

Voor diegene die dat niet wil zijn er privacyvriendelijke zoekmachines als: Duckduckgo, Startpage.com en Ixquick.com. Deze zoekmachines bewaren het IP-adres en de zoekwoorden niet en maken zo dus geen bezoekersprofiel aan.

 

 

De acht jaar oude zoekmachine Duckduckgo telde in de laatste dagen van 2015 gemiddeld 10 miljoen zoekopdrachten per dag. Duckduckgo groeit gestaag, op 12 december waren er 12 miljoen zoekopdrachten terwijl dat op 1 januari nog rond de 6 miljoen lag.

Duckduckgo is winstgevend en verdient geld door advertenties vlak naast een ingevoerde zoekterm in te vullen. De advertenties zijn gebaseerd op de zojuist ingevulde woorden. Deze termen worden niet achteraf door Duckduckgo bewaard om een gebruikersprofiel samen te stellen.

 

Startpage.com en Ixquick.com zijn even privacyvriendelijke zoekmachines die de basis in Europa (Nederland) hebben en zusterbedrijven zijn. Het verschil tussen de twee zoekmachines is dat Startpage anonieme Google-resultaten geeft, terwijl Ixquick net zulke privacyvriendelijke zoekresultaten geeft van andere zoekmachines. Ze komen tot meer dan 5 miljoen gezamenlijke zoekopdrachten per dag.

 

Wanneer‌ u‌ met ‌StartPage ‌iets‌ opzoekt,‌ wordt ‌alle‌ identificerende‌ informatie‌ uit‌ de‌ zoekvraag verwijderd‌ en‌ dan‌ anoniem‌ doorgegeven‌ aan‌ Google. StartPage krijgt‌ de‌ zoekresultaten‌ terug‌ en‌ stuurt‌ ze‌ door aan‌ de gebruiker‌ met‌ behoud‌ van‌ volledige‌ privacy.‌ Uw‌ IP-adres‌ wordt‌ niet‌ opgeslagen,‌ uw‌ bezoek‌ niet‌ geregistreerd ‌en‌ er worden‌ geen‌ tracking‌-cookies ‌ in‌ uw‌ browser‌ geplaatst.‌

 

Bron: nu.nl

 

Terug

^ Naar boven