Hoe veilig is je wachtwoord?

05 december 2022

Het gebruik van goede wachtwoorden is heel belangrijk. Hive Systems publiceerde onlangs statistieken waarin te zien is hoe snel een wachtwoord te kraken is. Het is een lijst met het aantal gebruikte karakters (van 4 tot 18) in een wachtwoord, afgezet tegen de complexiteit van het wachtwoord. Hoe ze tot deze uitkomsten komen leggen ze uitgebreid uit op hun site bij hivesystems.io/password.

De tabel maakt duidelijk dat er echt een minimaal aantal karakters nodig is om het hackers moeilijker te maken. Bij gebruik van 8 karakters met kleine letters, hoofdletters én cijfers kan het wachtwoord al in 7 minuten(!) worden gekraakt. Ons advies is om zeker 11 karakters te gebruiken bestaande uit kleine letters, hoofdletters, cijfers én bijzondere tekens. Dit verhoogt de benodigde tijd aanzienlijk (34 jaar) zoals in de tabel te zien is.

 

Kwetsbaarheden

De eerste tabel gaat er van uit dat hackers zonder enige voorkennis het wachtwoord gaan kraken. Maar als een wachtwoord is gestolen en dit wachtwoord vaker gebruikt wordt op verschillende websites dan zien de statistieken er dramatisch anders uit zoals in onderstaande tabel.

Hackers gebruiken de enorme hoeveelheid gegevens van eerder gehackte websites. Dus de boodschap is, gebruik je wachtwoorden niet op meerdere websites. Als je wil weten of jouw e-mail adres of telefoonnummer voorkomt in gehackte lijsten, kijk dan op de website haveibeenpwned.com en kom je op deze lijst voor verander dan je wachtwoorden. De website van haveibeenpwned.com wordt regelmatig aangevuld met nieuwe hacks, dus het is ook een goed idee om dit vaker te testen.

 

 

Bron: hivesystems.io

Terug

^ Naar boven