Hoe AI onze copy transformeert

16 mei 2023

 

Hoe AI onze copy transformeert

 

Waar in het verleden door technologische ontwikkelingen met name ‘praktische’ beroepen in het gedrang kwamen, zien we nu voor het eerst dat zogenaamde ‘theoretische’ beroepsgroepen ook beïnvloed worden. We kennen natuurlijk allemaal ChatGPT. Dé aanstichter van de huidige aardverschuiving en onrust in de markt.

Zo is er ook AI-technologie beschikbaar voor copy. De meest bekende AI tools voor copywriting zijn:

Copy.ai, Writesonic, Conversion.ai, Wordsmith en Rytr. AI-gedreven platforms die gebruikers helpen om snel en efficiënt teksten te schrijven voor verschillende doeleinden als advertentieteksten, productbeschrijvingen, social media-berichten, e-mails, advertenties, blogs, gepersonaliseerde verhalen, rapporten of artikelen.

 

Maar, er is zoveel meer. De meer generieke tools zijn pas het begin. Waar het echt interessant gaat worden, is bij doorontwikkelde systemen die zich specialiseren.

 

Tijd besparen en kwaliteit verbeteren

Een van de belangrijkste toepassingen van AI zit hem niet eens in tijdbesparing, maar in het verbeteren van kwaliteit. AI kan veel meer data verwerken dan jij als persoon en kan veel meer informatie verwerken dan je denkt. Zo kun je bijvoorbeeld je social media posts uit het verleden gebruiken als voeding voor het systeem, die daarop perfect de gewenste tone-of-voice kan aanvoelen. Een simpele opdracht zorgt al voor prima content. Of je wil liever meer humor of emotie? Vraag het! Je kunt ook vragen om copy te genereren die specifiek conversiegericht moet zijn.

AI kan grote hoeveelheden data analyseren, patronen herkennen en dus inhoud creëren die perfect resoneert bij je publiek.

 

Er zijn ook zorgen

De toepassingen liggen dus voor de hand. Geweldige kansen om schrijfwerk efficiënter te laten verlopen en veel meer variatie en personalisatie te kunnen toepassen. Echter, er zijn natuurlijk ook potentiële nadelen en twijfels.

AI content zou bestraft kunnen worden in de zoekmachines. Het risico bestaat, net als bij mensen, dat op basis van foutieve of beperkte informatie, of een gebrek aan de juiste content, de inhoud bevoordeeld of onnauwkeurig is. Maar zolang je zelf de eindregie behoudt en voor de juiste input in het systeem zorgt, kun je het verlies van menselijkheid en creativiteit opvangen. Ook het vinden van de juiste tone-of-voice is een kwestie van voeding om zo AI de kans geven te leren. Op dit moment lijkt het er overigens op dat Google AI content niet bestraft.

 

Duplicate content en bedrijfsgegevens

De twijfels over het risico op duplicate content en het bestraffen van AI copy in de zoekmachine ranking, zijn logisch en niet ongegrond. Maar alle content die door AI gegenereerd wordt is echter uniek. De output is nooit hetzelfde.

 

Tot slot, iets om niet te onderschatten. Er is een grote kans dat de data die jij aanbiedt binnen AI-technologie voor het krijgen van de juiste antwoorden of output, gebruikt wordt voor de nieuwe generatie producten. Nieuwe modellen trainen kan bijna iedereen, trainingsdata is echter moeilijker te vinden. De term ‘data moat’ is hiervoor in het leven geroepen, je eigen data-slotgracht. Voorzichtig omgaan met je eigen bedrijfsgegevens is nog nooit zo belangrijk geweest. Het is niet meer dan logisch dat we huiverig en voorzichtig zijn met de inzet van (gevoelige) bedrijfsinformatie tot er meer bekend is over de achtergrond van de AI-systemen.

Lees het hele verhaal bij frankwatching.com.

 

Bron: frankwatching.com

 

Terug

^ Naar boven