Google: EAT of gegeten worden?

20 januari 2020

 

Google: EAT of gegeten worden?

 

Hoe creëer je content zoals Google die wilt? Google is erg kritisch wat betreft de inhoud die websites de gebruikers voorschotelen. Ze willen met hun zoekresultaten graag betrouwbare informatie aanbieden. En hun algoritmes zijn steeds meer in staat om in die oceaan van aangeboden data de gewenste resultaten te vinden.

Uitgangspunt daarbij is E-A-T, wat staat voor Expertise, Authority en Trustworthiness. Te vertalen als: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Google wil met name zorgen dat sites die veel impact kunnen hebben op het leven van mensen omdat het hun geluk, gezondheid of welzijn betreft, wel correcte informatie aanbieden. Google duidt deze websites aan met de term YMYL (Your Money of Your Life).

 

De auteur en EAT
Google wil tegenwoordig voor YMYL content ook graag weten wie de auteur is en welke referenties deze heeft ten aanzien van het onderwerp. Dit maakt het weer relevant om een profiel van de auteur te tonen met links naar relevante informatie elders online. Ook hierbij geldt EAT.

 

EAT - Expertise
Een auteur wil graag content publiceren die zijn publiek kan boeien. Om dit te achterhalen is het een goede start om te kijken op welke zoekwoorden er gezocht wordt en te begrijpen wat de intentie is achter de gekozen termen. Als je doorziet welke gebruiker er achter schuilgaat (starter, gevorderde of expert) kun je je content daarop richten.
Maak op een zo eenvoudige mogelijke manier duidelijk wat je wilt vertellen, ondersteun het indien mogelijk met illustraties, video of audio als dat verhelderend werkt. Daarnaast kun je anticiperen op vervolgvragen met verwijzingen naar andere interne of externe bronnen.

 

EAT - Authority
Een goede indicator van je autoriteit is als andere experts naar jou content verwijzen. Dit krijgt gestalte als er door relevante sites doorgelinkt wordt naar jou site. Maar genoemd worden heeft ook de aandacht van Google en het veelvuldig genoemd worden in social media levert ook een bijdrage aan je autoriteit. Ook als er gezocht wordt op je merknaam speelt een rol maar nog beter is het als er gezocht wordt op je merknaam in combinatie met een zoekwoord.

 

EAT - Trustworthiness
Bewezen betrouwbaarheid is van groot belang of misschien is het beter te zeggen, dat de afwezigheid van signalen van onbetrouwbaarheid heel belangrijk is. Voor Google zijn teveel slechte reviews een signaal van te lage kwaliteit. Goede reviews daartegenover onderstrepen je betrouwbaarheid.
Maar zonder reviews kun je zelf ook bijdragen aan je betrouwbaarheid.

  • Zorg voor goede contactmogelijkheden op je site zoals telefoonnummer en e-mailadres.
  • Maak melding van het adres van je bedrijf.
  • Zorg met https voor veilig siteverkeer via je domein.
  • Zorg voor makkelijk toegankelijke leveringsvoorwaarden en privacy voorwaarden.
  • Als betalingen mogelijk zijn via je site zorg voor een helder teruggave- en retourbeleid.
  • Verkoop je producten zorg dan voor duidelijke specificaties en eventuele veiligheidsvoorschriften.
  • Deel je kennis, dan is een auteursprofiel een plus en het linken met externe (autoriteit) bronnen aan te raden.

 

Langzaam maar zeker
Een snelle manier om een goede positie te bereiken bij Google is er tegenwoordig niet meer. Daar zijn de algoritmes van Google inmiddels te slim voor. Maar de richtlijnen van EAT helpen om te anticiperen op de bedoelingen ervan. En zo kun je actief en serieus werk maken van de verbetering van je Google ranking.

 

Bron: https://moz.com/blog/google-e-a-t

 

 

 

 

Terug

^ Naar boven