De goede kleuren kiezen voor je website

29 maart 2016

 

 

Kleur heeft een belangrijke impact op de bezoekers van je website. Terwijl mensen in gemiddeld 90 seconden een oordeel vellen over een product, bestaat dit oordeel ook nog voor 85% uit de beleving van kleur.

 

Kleuren leiden tot verschillende emotionele reacties. Ze leiden tot een bepaald gevoel, het gevoel dat een bezoeker heeft bij jouw website. Het is dus goed om eens stil te staan bij de basis kleur(en) van de website. De psychologische associaties van kleuren kunnen bepaalde emotionele reacties opwekken.
Wat betekenen alle kleuren nou precies?

Enkele voorbeelden van online kleurgebruik

  • Blauw - Een website waarbij men effectiviteit voorop stelt (snelle levertijd bijvoorbeeld) kun je goed vormgeven met voornamelijk blauw. Blauw is namelijk een actieve kleur die wel rustig over komt en een frisse uitstraling heeft.
  • Rood - Rood staat daarentegen echt voor actie. Daarom zijn aanbiedingen en acties vaak met een rood kader vormgegeven. Je hele website in het rood is dan weer echter veel te druk!
  • Groen - Groen staat voor balans, verfrissing, gezondheid en herstel. Het is een ontspannende kleur en wekt vaak een positief gevoel op. Bonus die je gratis mee krijgt als je voor groen kiest: het is een van de kleuren die door je ogen het makkelijkst verwerkt worden.

Kleur en context

Als je de juiste kleur hebt gekozen zijn er natuurlijk nog andere aspecten zoals bijvoorbeeld de doelgroep. Mannen en vrouwen hebben namelijk wel degelijk verschillende voorkeuren in kleuren. Met blauw zit je overigens snel safe. Deze kleur is zowel onder mannen als onder vrouwen het meest populair! Bestaat je doelgroep nou alleen uit mannen? Kies dan naast blauw als tweede voor groen. Bij vrouwen ligt de focus op paars of groen.

Maar de culturele achtergrond van mensen zijn ook erg belangrijk bij de interpretatie van kleuren. Zo wordt wit in de Chinese cultuur geassocieerd met de dood en hoofdzakelijk gebruikt bij begrafenissen.

 

Kleuren zijn een boeiend onderwerp en interessant om eens naar je eigen website te kijken vanuit de kleurenkeuze en de geassocieerde betekenissen.

 

Bron: Markethings.net

Terug

^ Naar boven